Популарни постови

недеља, 03. новембар 2013.

STRIP AVANTURA NA SAJMU KNJIGA


STRIP AVANTURA NA SAJMU KNJIGA


Autorke: Radovanović Marijana i Anja Paspalj

Kao i svake jeseni, tokom proteklih pedeset i osam godina, na beogradskom Sajmu knjiga bilo je na stotine štandova i učesnika, a sa svih strana dopirao je šum knjiga koje su posetioci listali. Ove godine je svojim prisustvom uveličalo ovaj događaj 490 učesnika, od kojih je 48 iz inostranstva.


Vaše reporterke šetale su po halama sajma, osećajući da nema kraja obilasku i bile smo preplavljene stvarima koje smo videle, od štandova za fakultete i prava životinja, do štandova za dečije knjige i popularnih izdavača kao što su Vulkan, Kreativni centar, Laguna i mnogi drugi. 

Osim knjiga, pažnju nam je privukla činjenica da većina štandova koje smo obišle sadrži značajnu količinu stripova. To nas je dovelo do zaključka da stripovima raste popularnost u našoj zemlji. Da li je tako, raspitali smo se na štandu koji sa pregršt starih i novih stripova poziva mnoge posetioce da se tu zadrže. Kroz razgovor sa Slobodanom, kolekcionarom i prodavcem stripova na ovom štandu saznali smo više o kulturnoj vrednosti stripova i važnosti "staža" stripa za kupce: Strip se ne broji godinama svog postojanja već svojom retkošću, što je teži za nalaženje to je i stariji, rekao je Slobodan.


Zanimljiv sagovornik istakao je da cena najskupljeg stripa u njegovoj kolekciji dostiže od 100 do 300 evra, ali kako je i pored vrtoglavih suma, posao u svetu stripa ipak ugrožen: Kolekcionari postoje, ali su jako retki. Problem za prodavce je što su kolekcionari već popunili 50 do 100 odsto privatnih kolekcija i sada se javljaju u znantno manjem broju nego ranije.


Borbu na tržištu stripa otežava i internet, jer su mnoga starija i nova strip izdanja danas lako dostupna. Međutim, novi mediji i strip koji je na klik od čitalaca, ne umanju vrednost ovog hobija.Stripovi se prenose s kolena na koleno, a samim tim prenose i neku poruku sa sobom. Njihov izgled se menja, modernizuju se, ali suština ostaje, zaključuje Slobodan Jelisavet.


Нема коментара:

Постави коментар